ЖЕНИТБА

1985, 6’, анимация

Младоженецът се събужда в утрото на сватбата си с такова нетърпение, че му се привиждат странни неща… Пиршеството е в разгара си, а в главата му отново надделяват фантазиите. Настъпва брачната нощ. Но булката внезапно се стопява пред очите му, изпускайки въздух като спукан балон…

 

РУМЕН ПЕТКОВ е роден на 26.1.1948 г. в София. Завършва Художествената гимназия в столицата през 1967 г., а след това българска филология в Софийския университет. Работил е като аниматор, художник и режисьор в българското анимационно кино. Емигрира в Америка през 1989 г., а от 1990 г. живее заедно със семейството си в Лос Анджелис. Там е бил сценарист, художник на сторибордове и режисьор на редица анимационни сериали като „Лабораторията на Декстър“, „Джони Браво“, „Крава и пиле“, „Майк, Лу и Ог“, „Новото шоу на Уди Кълвача“ и „Приказки за Том и Джери“. У нас е познат с анимационния филм от 80-те г. „Приключенията на щъркела Чоко и жабока Боко“, продължил като комикс в детското сп. „Дъга“. Заедно със Слав Бакалов са автори на късометражния анимационен филм „Женитба“ (1983), спечелил „Златна палма“. Двамата обаче не получават наградата си, тъй като комунистическите власти в България не ги пускат да заминат за Кан.

 

Слав Бакалов е роден е на 6.7.1945 г. в София. Завършва Софийската художествена гимназия (1964) и живопис на анимационни филми в Държавния кинематографичен институт (ВГИК) в Москва (1975). Работи като художествен директор и режисьор в Студия за анимационни филми „София“ (1974–1089). Ръководи основаната от него студия за анимационни филми “Каданс” към киноцентъра “Бояна” (1988–1990). Освен аниматор с десетки международни награди и над 50 анимационни филма, създадени между 1975 и 1989 г., той е и сценарист, документалист, автор на четири книги и талантлив художник с оригинален стил и над 30 самостоятелни изложби – последните десетина от тях в столичната галерия „Ракурси”.

През 2008 г. Слав Бакалов дебютира и като театрален режисьор с постановка на пиесата на Дейвид Мамет „Ноември” в Сатиричния театър.

 

Фестивали и награди:

„Златна палма“ за късометражен филм, Кан, 1985

Сценарий: Слав Бакалов, Румен Петков

Режисьори: Слав Бакалов, Румен Петков

Оператор: Фьодор Арнаудов

Композитор: Борис Карадимчев