ПАРАЛЕЛЕН СВЯТ

2002, 28’, документален

Документален филм, заснет в бежанския лагер в с. Радуша в Македония. Хората, приютени там, разказват за страданията и хаоса, съпътстващи бягството им от войната в Косово.

 

МИРА НЯГОЛОВА е кинорежисьор, многократно награждавана за документалните си филми. От началото на 90-те г. живее в Монреал, Канада и 7 години работи с Международната програма на Националния филмов борд на Канада. През 2000 г. се премества във Върмонт и 6 години е изпълнителен директор на Международния филмов фестивал там. В момента преподава кино в колежа “Чамплейн “в Бърлингтън и изнася лекции и семинари за документалното кино.

 

Фестивали и награди:

Наградата за независим документален филм, Канадски МКВФ; Почетен диплом, МКВФ, Колъмбъс; Специалната награда за особен поглед в документалното кино, Върмонтски театрални и филмови награди, Бърлингтън

Сценарий: Влади Киров, Мира Няголова

Режисьор: Мира Няголова   

Оператор: Константин Занков

Композитор: Стефан Драгостинов

Продукция: Мира продъкшънс – Мира Няголова

Контакт: mira@miraniagolova.com, www.miraniagolova.com

ВЛАДИ КИРОВ (1949–2019) е роден в София. Завършва Немската гимназия, а след това германистика в Софийския университет. Автор е на романите „Розенбуш“, „Делта“, „Историята на Кадъм и Хармония“, „Картографирането на Рая“, „Юридически казус“. По негови сценарии са създадени документалните филми „По начин най-благословен” (1985), „Другото ниво на банята” (1997), „Атентатът” (1998), „1934” (1999), „Как Европа влезе в България” (2002), „Корабите са пълни” (2005), „Роден в робство” (2007), „Биография на една снимка” (2009), „Европолис, Градът на Делтата“ (2009), „Вляво от пътя Лондон-Калкута” (2011), „Изкореняване” (2017), „Гражданинът Сис” (2018) и др. Работил е с режисьорите Юлий Стоянов, Костадин Бонев, Любомир Халачев, Михаил Мелтев, Станимир Трифонов, Господин Неделчев. Автор е сценариите за игралните телевизионни филми „Пату” (2005) на Станислава Калчева, „Военен кореспондент” (2008) на Костадин Бонев, както и на „Имало една война” на Анри Кулев. Удостоен е с множество български и международни награди.