Днес се открива 27-то издание на фестивала!

Днес в ЛЪКИ – Дом на киното, Пловдив стартира за 27-и път фестивалът за българско документално и анимационно кино „Златен ритон“.  От 14-и до 21-ви декември ще могат да бъдат видяни над  90 документални и анимационни филма. В състезателната програма участват 60 филма, от които 21 анимационни и 39 документални. В паралелната програма „Открити хоризонти“ ще бъдат показани 25 филма, невлезли в конкурса, но показващи любопитна тема или подход.

Фестивалът стартира ударно с три много силни филма:

„Васил Арнаудов – диригент на света“ на Георги Тошев, „Ваймар експрес“ на Милена Фучеджиева и „Моралът е доброто“ на Веселин Диманов.

А вечерта на тържественото откриване, в присъствието на кмета на Пловдив Костадин Димитров, директора на НФЦ Петър Тодоров, кинокритици, журналисти, режисьори и общественици ще може да бъде видян филмът „100 години хвърча по камъните“, посветен на 100 години от рождението на една от емблемите на града – Атанас Кръстев (Начо Културата).

През 2023 фестивалът отбелязва 100 години от рождението на голямата Бинка Желязкова. Ще бъде почетена и паметта на Малина Петрова, с която се разделихме тази година. Публиката ще може да види техни произведения, както и да чуе думи на проф. Божидар Манов за тях.

Тази година визията отново е дело на Николай Тонков и използва кадър от филма „Последната дума“ на Бинка Желязкова.

Журито тази година се оглавява от Теодора Димова, писател и драматург. Останалите членове са Свилен Димитров, лауреат на „Златен ритон“ 2022 за анимационен филм, Йоханес Артинян, д-р Геновева Димитрова и Петя Накова, носител на Специалната награда на журито на миналогодишното издание на фестивала.

Фестивалът „Златен ритон“ се провежда с финансовата подкрепа на община Пловдив и е традиционна част от Културния календар на града.