АРТИСТЪТ

България
| 2022
| 17 min.
| Анимационен филм

Сценарий: Екатерина Чурилова, Мико Лазаров
Режисьор: Димитър Димитров, Милко Лазаров
Аниматор: Димитър Димитров
Композитор: Егор Забелов

Продукция: Метаморфоза-Н – Нели Гашарова

С подкрепата на: НФЦ

Малко момче с изключителен талант на гимнастик, е отведено от импресариото, който след години усилия го превръща в прочут артист. Обсебен от копнеж за величие, артистът се самозабравя. Устремен към недостижимото съвършенство отхвърля любовта и погубва себе си.

МИЛКО ЛАЗАРОВ е завършил кино и телевизионна режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Владислав Икономов. Преподавал „Експериментално кино и инсценизация“ в кинофакултета на НАТФИЗ. Изпълнителен продуцент и режисьор на националните телевизионни кампании „Великите българи“ (2006-2007, BBC/БНТ), „Голямото четене“ (2008-2009, BBC/БНТ); „Събитията на ХХ век“ (2009-2010, БНТ), „Ръкописът“ (2015, БНТ). Режисьор на пълнометражните играни филми „Отчуждение“ и „Ага“. Председател на международното жури на филмовия фестивал „Златна роза“ (2019|, член на международното жури на филмовия фестивал БОСФОРА (2019) в Истанбул.

ДИМИТЪР ДИМИТРОВ е завършил анимационна режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Доньо Донев. Режисьор, художник-постановчик, аниматор, монтажист, съсценарист и саунд дизайнер е на 17 късометражни и среднометражни анимационни филма, които участват в над 450 международни фестивала за анимация, късометражно кино, нови медии и видео арт, и са получили над 50 награди.

Фестивали и награди: WFAF Varna 2023, Golden Kuker Sofia 2023, Фестивал на СБФД „Васил Гендов“ 2023 – Награда за най добър художник.