ЕДНА ПРОВИНЦИАЛНА БОЛНИЦА

България
| 2022
| 110 min.
| Документален филм
| Дебют

Сценарий: Илиян Метев, Иван Чертов, Златина Тенева
Режисьор: Илиян Метев, Иван Чертов, Златина Тенева
Oператор: Иван Чертов

Продукция: АГИТПРОП, Шакона Филмс, Сутор Колонко – Мартичка Божилова, Илиян Метев, Ингмар Трост

С подкрепата на: Творческа Европа – Програма МЕДИА, НФЦ (промоция и разпространение)

Филмът проследява ежедневието на пациентите и медицинските работници в инфекциозното Ковид отделение на кюстендилската болница. Близо 70 дни режисьорите документират пика на пандемията, като в някои моменти самите те се превръщат в помощници поради недостига на персонал. Филмът е почти изцяло самофинансиран.

ИЛИЯН МЕТЕВ е режисьор на документалните филми „Голешово“ (2008), „Последната линейка на София“ (2012) и на игралния “3/4” (2017). Филмите му са носители на повече от 45 награди, включително от фестивалите в Кан, Локарно и Карлови Вари. От 2019 г. преподава в Националното училище за телевизия и кино на Великобритания.

ИВАН ЧЕРТОВ е оператор на игрални и документални филми. Първият му късометражен филм като оператор (Auf Weidersehen) е с Награда за най-добър късометражен филм на МФФ Варшава 2015. Дебютът му като оператор на пълнометражен филм („Февруари“) е в официалната селекция на Кан 2020. „Една провинциална болница“ е пълнометражният му режисьорски дебют.

ЗЛАТИНА ТЕНЕВА завършва журналистика в СУ „Климент Охридски“ през 2018 г. Оттогава е режисьор, линеен продуцент и извършва проучване за редица филмови проекти за ARTE и Deutsche Welle. През 2020 г. е селектирана на документалния уъркшоп DOC Campus, организиран от ДОК Лайпциг. „Една провинциална болница“ е пълнометражният й режисьорски дебют.

Фестивали и награди: Основен конкурс „Кристален глобус“, МФФ Карлови Вари 2022, Награда на екуменическото жури, 2022: Докуфест, Сараево, Антена – Австралия, Цюрих, Magnificent 7 – Белград, CinEast – Люксембург, Док Лайпциг, IDFA – Амстердам (Best of Fests); 2023: Триест