ФЛОРЕНТИНСКА НОЩ

България
| 2022
| 77.44 min.
| Анимационен филм

Сценарий: Сотир Гелев
Режисьор: Сотир Гелев
Аниматор: Благой Димитров, Пенко Гелев, Сотир Гелев
Композитор: Румен Бояджиев-син

Продукция: Студио ФОР ХЕНДС – Пенко Гелев, Сотир Гелев

С подкрепата на: НФЦ

Тема на филма е любовта и нейните проявления, понякога странни и необясними. Максимилиан разказва на болната Мария за своето детство, когато се е влюбил в красива статуя. Загубата ѝ оказва влияние на целия му живот. Часовникарят Филип е лишен от музикални способности, но се явява на състезание по музика, за да се ожени за своята любима. За да спечели, той изработва невиждана машина.

СОТИР ГЕЛЕВ е роден в Асеновград през 1960 г. През 1982 г. прави анимационния филм „Пилето“, който участва в Берлинале 1984, а същата година печели „Златен гълъб“ на фестивала в Лайпциг. Той е художник и сценарист на комикси, телевизионен и филмов режисьор и продуцент. Автор е на книгите „Обикновени разговори“, „Илийчо, Август и Гергин“ и стихосбирката „Следобедно кюфте“. Живее и работи в София.

Фестивали и награди: Награда за най-добър български филм на Световен фестивал на анимационния филм, Варна, 2022; Награда „Най-добър пълнометражен филм“ на МФАФ – „Златен Кукер“ 2023; Синелибри 2022; Международен София филм фест, 2022; Сербест Интернешънъл Филм Фестивал, 2023 Кишинев; Барселона Инди Филмейкърс Фестивал, 2023; АниМейт – Австралия Анимейшън Филм Фестивал, 2023 – Полуфиналист.