ГЕОРГИ ГОСПОДИНОВ В УБЕЖИЩЕТО НА ВРЕМЕТО

България
| 2023
| 55.51 min.
| Документален филм

Сценарий: Павел Г. Веснаков
Режисьор: Павел Г. Веснаков
Oператор: Мартин Балкански

Продукция: БНТ – Ирена Маринова

Филмът „Георги Господинов в убежището на времето“ за първия българин, носител на международната награда Booker, ни отвежда в личното пространство на писателя, където сред книги, записки и спомени той ни среща със себе си. Георги Господинов се връща назад към първите си думи – чути, прочетени и написани, които предопределят пътя му на писател. За него детството, паметта, неслучилото се, миналото са постоянни извори на теми и вдъхновение.

ПАВЕЛ ВЕСНАКОВ е роден през 1987 г. в София. Завършва режисура при проф. Георги Дюлгеров в Нов Български университет. Дебютният му филм „Влакове“ печели наградата Jameson на София Филм Фест 2011 и наградата за най-добър български късометражен филм на фестивала в Балчик „В Двореца“. Следващите у късометражни филми също печелят национални и международни награди. Пълнометражния игрален дебют „Уроци по немски“ на режисьора Павел Веснаков печели Специалната награда на журито на София Филм Фест (2021), наградата за режисура на фестивала „Златна роза“ (2021), както и наградата за най-добър игрален филм на Националния фестивал на българското кино – Награди на Съюза на българските филмови дейци „Васил Гендов“ 2022.

Павел Г. Веснаков е режисирал и няколко от най-успешните български сериали, сред които „Денят на бащата“, „Дяволското гърло“, както и „Всичко за сина ми“, който ще излезе скоро в ефира на БНТ.