МОЯТ ЧИЧО ЛЮБЕН

България
| 2023
| 78 min.
| Документален филм

Сценарий: Ивайло Манев
Режисьор: Никола Бошнаков и Георги Стоев – Джеки
Oператор: Антони Стоев
Композитор: Рей ван Цешау, FDIO

Продукция: Гала филм – Галина Тонева, Кирил
Кирилов, Рей ван Цешау

С подкрепата на: НФЦ, Sachsische Kulturstiftung Des Freistaates Sachsen, Sächsische Landesanstalt fur Privaten Rundfunk and Neue Medien (SLM), Градска галeрия – Дрезден

Рей ван Цешау, фронтмен на легендарната немска рокгрупа FREUNDE DER ITALIENISCHEN OPER (Приятели на италианската опера), лети за София, за да продаде апартамента, получен по наследство от неговия български чичо – художникът Любен Стоев. Но жилището на художника е препълнено с картини, инсталации, истории и видеоматериали. И Рей – парченце по парченце, като в пъзел или в криминален филм подрежда и за себе, и за зрителя образа на българския си чичо като художник и личност.

НИКОЛА БОШНАКОВ е роден през 1977 година. След като завършва средно образование, се хваща на работа в Завод за металорежещи машини, цех „Втора боя“; след това за известно време продава вестници в София, изкарва военна служба в граничен отряд в Драгоман през 1997, завършва кинорежисура в НБУ през 2006, където с Митко Таралежков и Олег Константинов стават „Бидон филм“. Сред документалните му филми са „Lifestyle“ (2004), „Алтънджиите идат“ (2006), „Джеки, Джони и Чарли не са имена на кучета“ (2010).
ГЕОРГИ СТОЕВ – ДЖЕКИ от години е всепризнат за един от големите чешити в българското кино. В основата на всичките му проекти стоят таланта, любопитството и неуморното му чувство за хумор. Сред по-известните му филми са „Животът в търбуха на една крава“ (1977), „Ритуали на любовта“ (1977), „Броени дни“ (1977), „Ицко“ (1983), „Отец Иван и неговите деца“ („Златен Ритон“ 2010), както и игралните „Нашият Шошканини“ (1982), „Патилата на Спас и Нели“ (1987), „Летете с Росинант“ (2007).

Фестивали и награди: 27-и Международен София Филм – Международен документален конкурс 2023; Трети Международен документален Родопи Филм Фест, Официална селекция ’23; 30-ти Международен Астра филм фестивал, Сибиу, Румъния, Източно- и централно-европейска състезателна програма 2023.