НЯМАШ МЯСТО В НАШИЯ ГРАД

България
| 2022
| 81 min.
| Документален филм
| Дебют

Сценарий: Мариана Събева, Николай Стефанов и Ралица Големанова
Режисьор: Николай Стефанов
Oператор: Николай Стефанов

Продукция: Смарти пентс шуутър – Ралица Големанова

Копродукция с HBO MAX – Ханка Кастелицова и Тереза Кейлова

“Нямаш място в нашия град” ни пренася сред футболната агитка на „най-коравия“ град в България – Перник. Някога процъфтяващ индустриален център, днес той е известен главно с вицове за грубостта на гражданите си. Филмът проследява обществени и лични кризи, за да покаже живота отвъд клишето.

НИКОЛАЙ СТЕФАНОВ завършва магистърска степен по операторско майсторство през 2003 г. Пълнометражният му документален дебют „Нямаш място в нашия град”, копродукция с HBO MAX, е селектиран на 25+ от най-добрите филмови фестивали. Следващият му филм, „Сприятеляване с идеята за баща”, е развит в международната програма EURODOC от продуцента Ралица Големанова.

Фестивали и награди: Три отличия на наградите на Съюза на българските филмови дейци „Васил Гендов“, 2023 за най-добър документален филм, режисьор и монтаж на документален филм; Наградата за най-добър пълнометражен документален филм на Родопи Филм Фест (2023); Специалната награда за постижения в категория документални филми на ХХ Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми, Варна (2023). Над 25 участия в международни фестивали.