ОСТАНАЛИТЕ. СНИМКИ ОТ ЕДНА ВОЙНА

България
| 2022
| 56 min.
| Документален филм

Сценарий: Бойко Василев
Режисьор: Лъчезар Аврамов
Oператор: Михаил Врабчев и Христо Обрешков

Продукция: БНТ

1994. Сараево е обсадено, бушува босненската война е във вихъра си, Ваня е на три. Баща ѝ е сърбин, майката – мюсюлманка. Въпреки бедите, те вярват в съвместния живот на всички етноси.
2022. В Европа има нова война. Журналистът Бойко Василев се връща в Сараево и търси своите герои. Една среща с духа на града, спомена от нещастието и хората, които се борят с омразата.
ЛЪЧЕЗАР АВРАМОВ е режисьор, сценарист и продуцент, завършил кино- и телевизионна режисура в НАТФИЗ, в класа на проф. Владислав Икономов. През последните 20 години е реализирал три игрални филма, над 30 документални филма, множество телевизионни предавания, реклами и музикални клипове.

БОЙКО ВАСИЛЕВ е журналист. От 1993 г. работи в предаването „Панорама“ на БНТ, а от 2000 г. е негов продуцент и водещ. През 2001 г. защитава дисертация на комуникационни теми и ВАК му присъжда титлата „доктор“. Експерт по Балканите, отразява войните в Босна и Херцеговина, Косово, Сирия, Ирак. Автор на статии и документални филми, носител на различни български и международни журналистически награди и отличия, сред които „Златен Ритон“ (1999) и „Човек на годината в Централна и Източна Европа“ (Сараево, 2016).