ОТСКУБНАТИ ДО КОРЕН

България
| 2023
| 78 min.
| Документален филм

Сценарий: Антоанета Бачурова, Владимир Люцканов
Режисьор: Антоанета Бачурова, Владимир Люцканов
Oператор: Кирил Проданов
Композитор: Милен Кукошаров

Продукция: ВИП МЕДИА ФИЛМ – Антоанета Бачурова, Владимир Люцканов

С подкрепата на: НФЦ

Фамилна история с драматичен сюжет, обхващащ важни исторически събития, чиито последици отекват шумно и в новото столетие. В съдбата на проф. Димитър Атанасов – американски възпитаник с принос към световната наука, и неговата мултинационална фамилия, се оглеждат съдбите и на стотици представители на българския елит, пометен безжалостно след комунистическия преврат.

АНТОАНЕТА БАЧУРОВА е завършила в специалност немска филология и специализация по „Радиожурналистика“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. 1985-1991 е редактор в редакция „Изкуство“ в програма „Христо Ботев“ на БНР. Сред основателите на в-к „Стандарт“, където е редактор и завеждащ редакция „Култура“. През 1998 е автор и ко-водещ на тв шоуто „ВИП процес“ на БНТ. От 1999 стартира като автор и продуцент на художествено-документалната поредица „Умно село“. Изпълнителен продуцент на игралния филм-омнибус „8’19”“ по новели на Георги Господинов, лауреат на Фестивала на българското игрално кино „Златна роза“, 2018“ за най-добър тв игрален филм. Сценарист и продуцент на документалния филм „Фланьорът“ (2016) – Голямата награда на Международното жури в категория „Най-добър български документален филм” на МФФ Master Of Art . Сценарист, режисьор и продуцент на документалния филм „Изкушението Павел Койчев“.

ВЛАДИМИР ЛЮЦКАНОВ е завършил актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кр.Сарафов“ Специализира театрална режисура при проф. Крикор Азарян и в Академия „Силвио Д „Амико“ в Рим. Щатен актьор в НТ „Иван Вазов“ и театър „Българска армия“ (1989-2006). През 2001 г. е главен редактор на редакция „Култура“ на БНТ. От 2006 до 2020 е директор на Младежки театър „Николай Бинев“. Избраната му филмография включва тв поредиците „7 дни за вас, деца”, „Измислици-премислици”, „Телефеерия” на БНТ (1985-1996) като автор и водещ. Съавтор и режисьор на близо 200 епизода от художествено-документалната поредица „Умно село“. Изпълнителен продуцент на игралния филм-омнибус „8’19”“ по новели на Георги Господинов, лауреат на Фестивала на българското игрално кино „Златна роза“, 2018“ за най-добър тв игрален филм, както и режисьор на новелата „Закъснелият дар“. Режисьор на документалните филми „Фланьорът“ (2016), (Голямата награда на Международното жури в категория „Най-добър български документален филм” на МФФ Master Of Art); „Изкушението Павел Койчев“ (2018).

Фестивали и награди: Фестивал на новото българско кино „Киноваканция“, Бургас, 2023 – Награда на Младежкото жури за най-добър документален филм; Международен фестивал на историческото документално кино DOCK, Бургас, 2023 – Наградата на Председателя на журито.